Skoleprojekt om bygning og
programmering af robotter

Projektet skal øge skolebørns interesse for ingeniørkundskab og matematik i en tidlig alder. Børnene skal bygge og programmere robotterne så de kan finde vej ud af en labyrint. Labyrinten er repræsenteret ved et hvidt klæbebånd på en mørk baggrund.
Først fik børnene en generel undervisning i mangfoldige anvendelser af robotter i dagens og fremtidens liv med mange eksempler; fra anvendelse af robotter ved fremstilling af biler, over løbe-robotter, robotfodbold og mars-missioner til nano-robotter i medicin.
Derefter fulgte en introduktion til at programmere. Problemerne blev skridt for skridt sværere. Det begyndte med simple programmer for at få robotten til at køre en givet tur eller stoppe ved en forhindring i vejen. Det fortsatte med mere komplicerede opgaver, som at følge en hvid linie på en mørk baggrund eller køreinstruktioner som afhænger af logiske kombinationer af flere sensorsignaler.



Det er vigtigt, at børnenes uddannelse også er udfordrende. Mange børn spilder deres tid foran TV'et eller videospil og udfører ikke projekter selv i hverdagen. Dermed udvikler de ikke evnen til at arbejde med at finde løsninger. Det er lærerigt for børn at prøve at arbejde med et længerevarende projekt, så de oplever at løsningerne indfinder sig, hvis man arbejder for det. Mange uddannelser giver både problemerne og deres løsninger i en færdig pakkeløsning, som ikke motiverer selvstændig aktiv tænkning hos eleverne. Det er her vi gerne vil tilbyde mere end den normale skole gør i dag, specielt for interesserede unge mennesker, som måske en dag bliver vores DTU-studerende.

Billederne viser skoleprojektet med børn fra den dansk-tyske privatskole Sankt Petri Skole (http:/www.sankt-petri.dk/) som er den første skole der har gennemført projektet.