Som de fleste ved kommer boomerangen fra Australien, men man har også fundet boomeranger i Afrika, Indien og dele af Sydamerika. Ingen af disse steder har man dog fastholdt nogen form for boomerangtradition, således som vi kender det fra Australien.

Boomerangen var oprindelig et jagt- og krigsvåben, der ikke vendte tilbage til kasteren. Den slog effektivt byttet omkuld eller dræbte det, og de indfødte australiere (aboriginals) kaldte redskabet for en boomerang, som ganske enkelt betyder våben (Encyclopedia Britannica).

Udover de boomeranger, der blev brugt til jagt og krig, havde man også nogle mindre, der kom tilbage når man kastede dem. De blev  ikke brugt til at ramme noget eller nogen med, men især kun til leg og konkurrencer blandt voksne og børn.

Præcis hvordan de indfødte australier fandt ud af, at en boomerang kunne vende tilbage, ved vi ikke. En britisk antropolog mente dog  på et tidspunkt at have fundet en god forklaring. Han havde en dag set indfødte kaste med magnoliefrugt, mens de afbrændte et stykke skov, der skulle opdyrkes. Når magnoliefrugterne, der har facon som meget små boomeranger,kastes ind i den opvarmede luft, begynder de at opføre sig som boomeranger. Om det var magnoliefrugter eller erfaring gennem århundreder, der gjorde de indfødte i stand til at lave boomeranger er dog stadig et ubesvaret spørgsmål.

Nu bruges boomerangen dog ikke længere som jagtredskab, men legen med boomeranger i Australien er fortsat helt op til vore dage,  og har bredt sig langt ud over kontinentets grænser. Faktisk er det blevet så populært, at der findes boomerang-klubber over hele verden, (se links) hvor man konkurrerer indbyrdes, udveksler erfaringer og ikke mindst tænker over, hvordan det kan være, at en boomerang vender tilbage.

 

ForsideHvor kommer boomerangen fraVil du vide mere...Første gang du skal kaste en boomerangHvorfor vender en boomerang tilbage Matematisk simulering af boomerangkast